skip to Main Content
De Nederlandse Vastgoed Prijzen In De Corona Crisis Van 2021

De Nederlandse vastgoed prijzen in de corona crisis van 2021

Nederland heeft te maken met een forse stijging van de huizenprijzen in 2021

Ondanks de corona crisis zijn de huizenprijzen in een rap tempo gestegen. Een gemiddelde woning is in 2021 met 15% gestegen, dat komt neer op dat een gemiddeld huis zo’n 36.000 euro duurder is dan vorig jaar. De stijging van de huizenprijzen is ongekend we, hebben dan ook te maken met de grootste stijging van huizenprijzen in 20 jaar tijd. De steden waar de huizenprijzen het meest zijn gestegen zijn onder anderen Den Haag, Utrecht, Rotterdam Amsterdam en Arnhem.

stijging huizenprijzen

Ook in Amsterdam is er een gebrek aan koopwoningen

Koopwoningen amsterdam

Ook in Amsterdam is er een duidelijke stijging als het gaat om de vastgoedprijzen. Een van de redenen hiervoor is dat in 2021 in Amsterdam zo’n 38% minder woningen zijn aangeboden ten opzichte van 2020. Ook zal de verlaagde overdrachtsbelasting een verstorend effect hebben gehad op de woningmarkt. Op 1 april 2021 liep deze tijdelijke voordeelregel af. Hierdoor zijn veel woningverkopen van dit jaar naar voren gehaald (verkocht voor 1 april) wat weer als gevolg heeft dat daardoor nu minder woningaanbod is met natuurlijk een felle prijsstijging als gevolg. Toch zijn de huizenprijzen in Amsterdam minder aanzienlijk gestegen dan in andere grote steden. In Amsterdam zijn de huizenprijzen namelijk gestegen met een bescheiden 7,5% dit is ten opzichte van andere grote steden relatief laag. Als we bijvoorbeeld naar Utrecht kijken zijn de huizenprijzen daar met gemiddeld 14% gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Hoe kan het dat de woningprijzen zo ongekend stijgen?

Door de schaarste op de woningmarkt blijven de huizenprijzen stijgen. Er is simpelweg te weinig aanbod. Dit komt mede dankzij de overheid die jarenlang geen nieuwe woningen heeft laten bouwen uit angst voor de forse CO2 uitstoot bij aanbouw van nieuwe woningen. Een andere reden voor de stijging van de prijzen op de vastgoedmarkt is dat er extreem veel overbiedingen zijn die weer een stijging van de huizenprijzen als gevolg hebben. Tevens hebben veel gemeentes sociale huurwoningen verkocht aan buitenlandse ondernemers waardoor de prijzen op de huizenmarkt nog verder zijn gestegen.

Stijging huizenprijzen

De gevolgen voor de gemiddelde Nederlander van de schaarste op de woningmarkt

Het aantal verkochte woningen ten opzichte van vorige jaar is gedaald met 11,8% zo staan er ruim 53% minder woningen te koop met extreme schaarste als gevolg. Daarbij komt nog eens kijken dat er al jaren een toenemende vraag is op de woningmarkt. Hierdoor is in 2021 de krapte op de woningmarkt voor veel mensen pas echt duidelijk geworden met natuurlijk een forse prijsstijging als gevolg. Wat zijn nou de gevolgen voor de gemiddelde Nederlander? Laten we beginnen bij een gemiddelde student. Een gemiddelde student moet dankzij de stijging op de woningmarkt meer huur voor een kamer betalen. Daarbij komt ook nog eens kijken dat er een zeer beperkt aanbod is als het gaat om studentenkamers. Arme studenten worden hierdoor gedwongen (door vermogende huisjesmelkers) om extreem hoge prijzen te betalen voor hun kamer of woning. (Vaak tot wel 350 – 600 euro in de stad) Met andere woorden is dit dus het recht van de sterkste en betaald de onderste steen in de piramide de prijs voor de piramide van een ander. Niet alleen studenten zijn gedupeerd door de schaarste op de woningmarkt. Ook starters krijgen het steeds moeilijker omdat woningen alsmaar duurder worden en starters vaak niet kunnen tippen aan de overbiedingen van vastgoedbeleggers.